İşverenden Kıdem tazminatı nasıl alınır

16 Ocak 2021
İşverenden Kıdem tazminatı nasıl alınır

Kıdem tazminatı almak için öncelikli olarak, 1475 sayılı iş kanununun 14 maddesine göre, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olunması gerekmektedir.

* Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılan kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

* Kadının evlenmesi halinde, bir yıl içinde işten ayrılması ile birlikte kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

* Emeklilik hakkının alınması yani emeklilik yaşının dolması ve sigortalılık süresi ve prim gününün dolması nedeniyle işten ayrılan kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

* İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışında, işden çıkartılma. iş sözleşmesinin feshedilmesi ile birlikte kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

* iş yerinde ağır şartlardan dolayı işçinin sağlık bozuluyorsa, meslek hastalığı, iş kazası ve benzeri durumlar oluyorsa iş akdini bu gerekçe ile feshedip kıdem tazminatı alabilir.

* İşveren tarafından istifaya zorlanıyor iseniz; tazminatsız çıkartılmak isteniyorsanız veya psikolojik baskı, Psikolojik şiddet gibi durumlara maruz kalıyorsanız,  bunu belgeyip, kanıtlayabilir iseniz kıdem tazminatı alabilirsiniz.

* Ücret yani maaşınız dışında ikramiye, prim, yardımlar, fazla mesai, Hafta sonu tatili, senelik tatil gibi alacaklarının ödenmemesi durumunda işten çıktığınızda kıdem tazminatı alabilirsiniz.

* İşverenden SSK primlerinizi gerçek ücret üzerinden yatırmıyorsa bu sebeple işten çıktığınızda kıdem tazminatı alabilirsiniz.

* İşveren sigortanızı eksik bildirirse veya geç bildirirse bu sebeple işten ayrıldığınızda kıdem tazminatı alabilirsiniz.

* İşverenden sizin haberiniz olmadan SGK giriş çıkış yapıyorsa bundan kaynaklı işten çıktığınızda kıdem tazminatı alabilirsiniz.

* Resmi tatillerde veya bayramlarda çalıştırılmaya zorlanıyorsanız ve ücretinizi alamıyorsanız bu gerekçe ile İstifa ederek kıdem tazminatı alabilirsiniz.

* İşyerinizde bir haftadan fazla iş olmazsa yani işin durdurulması halinde ve çalışmadığınız zamanlar için ücret alamıyorsanız işten çıktığınızda kıdem tazminat hakkınız vardır.

* İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşmesi şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezise işçi İstifa ederek kıdem tazminatı hakkı kazanır.

Haber Yorumları