Motivasyon Nedir?

21 Şubat 2023
Motivasyon Nedir?

Motivasyon nasıl sağlanır, motivasyon nedir ve neden motivasyona ihtiyacımız var? Birçok işimizi halletmek için ve istediğimiz şeyleri elde etmek için güçlü bir motivasyona ihtiyaç duyarız. İhtiyaç duyduğumuz şey ise aslında motivasyon değil, motivasyona sebep olan isteklerimizdir. Motivasyon hedefe odaklı yaşadığımız duyguların başlangıç, yönetim ve sürdürüm sürecidir. Motivasyon kişinin bir şeyi neden yaptığını açıklayan, itici ve yükseltici güçtür. Motivasyon içerisinde sosyal, bilişsel ve duygusal güçleri içermektedir. Motivasyon kendi içerisinde iki çeşide ayrılmaktadır. Biri içsel motivasyon diğeri ise dışsal motivasyondur. 

İçsel motivasyon; İsteklerimizi elde etmek için, kendi gücümüzü içimizde buluruz. Her şey ‘başardım’ diyebilmek içindir. Dışarıdan gelecek olan tebrik ve ödül beklentisi olmaksızın yeteneklerin farkındalığıyla birlikte hedefe ulaşmaktır. 

Dışsal motivasyon; Dışarıdan gelecek olan takdirler, insanlara kendimizi fark ettirme amacı ve dışarıdan gelen eleştirilerle birlikte elde edilen motivasyondur.  

Motivasyon Neden Gereklidir? 

Motivasyonun gereklilik sebeplerinden birisi ertelemektir. Bir işe motivasyonsuz bir başlangıç yapıldığında iş uzar, ertelenir ve genellikle başarısızlıkla sonuçlanır. Başarılı olunmaya isteksiz bir başlangıç yapıldığında yapılan işin kalitesi düşer. Memnuniyetin ve motivasyonun giderek azalmasıyla birlikte iş içinden çıkılamaz bir hale gelir. Motivasyonun yüksek olarak başlandığı işler ise hedef başarmak olduğu için, tüm yollar denenir ve istenilen şey memnuniyetle sonuçlanır.  

Motivasyon Nasıl Yükseltilir?

Motivasyonun yükseltilmesindeki en büyük etken hedeflerdir. İsteklerimiz göz önünde bulundurulduğunda onları ne kadar çok istediğimiz, istediğimiz şeyleri elde etmenin verdiği motivasyon ve mutluluk bizi başka şeyleri de başarmak için motive eder. Motivasyonu yükseltmek için belirlenen kısa süreli hedefler, uzun süreli hedeflerinize kolayca ulaşılmasını sağlar. Hedef planlaması yapın. İçinizde sizi hırslandıran, başarma isteğinizi arttıran etkenleri gözlem yaparak tespit edin.  Dışsal veya içsel motivasyonlardan hangisi sizi daha çok etkiliyor, başarma isteğini içinizde uyandıran yöntemi bulun. 

Motivasyonu Sağlayan Adımlar Nelerdir?

Motivasyonun en büyük etkenlerin başında hedef belirlemeleri ve planlamalar olsa da bunlar haricinde uygulayabileceğiniz, motivasyonu yükselten adımlar mevcut.

Olumsuzdan uzaklaşarak olumluya odaklanmak. Başlanılan ve başarılmak istenilenlere ulaşmak bazen kolay olmayabiliyor. Mutlaka ki önümüze engeller zorluklar çıkabiliyor, ancak olumsuza değil de olumlu etkenlere odaklanıldığında yapıcı şeyler üretmeye devam edilebiliyor. 

Kendinizi tanımak. Sizin motivasyonunuzu nelerin kırdığını bildiğinizde, önünüze çıkan zorlukları nasıl aşacağınızı da biliyor olmanız size yardımcı olacaktır. 

Motive eden kaynakları kullanın. Günümüzde birçok çeşitte kitap, film ve dizi mevcuttur. Motivasyon edici içeriklere sahip olan dizi kitap veya filmleri tercih ederek birçok şeyi daha yaşamadan deneyimleyebilirsiniz. 

Zamanı yönetmek. Elinizde olan zamanınızı hedeflerinize göre yönetmeyi öğrenin. Sarf ettiğiniz her bir anınız sizi hedeften uzaklaştırabilir. 

Mola verin. Zihin bir konuya fazlaca odaklandığında olayları bulanık görmeye ve yanlış yorumlamaya başlar. Odaklandığınız konuya biraz mola verip zihninizi dinlendirin. Dinlendiğiniz zaman içerisinde sahip olduğunuz motivasyonu arttırmak için diğer hobilerinizi uygulayabilirsiniz. 

Sonuca odaklanmak. Başladığınız işinizin hangi kısmında olursanız olun, başladığınız işin sonucuna odaklanmak ve sonucunda hissedeceğiniz duyguları hayal etmek, sizi motive edecektir. 

Hedefe ulaşmak her zaman kolay olmayabilir. Başarmak istedikleriniz size her zaman kolayca gelmeyebilir. Bu durumda önünüze ne engel çıkarsa çıksın olumlu olaylara odaklanmak sizin motivasyonunuzu koruyacaktır. 

Motivasyon birçok alanda ihtiyaç duyduğumuz gerekliliktir. Motivasyonunuzu korumanız ve  yüksek tutmanız için, motivasyon nedir, motivasyonu sağlayan adımlar nelerdir, neden gereklidir ve nasıl yükseltilir olarak alt başlıklarda anlatmış olduğumuz yazımızda ihtiyaç duyduğunuz maddeleri belirttik.

Haber Yorumları