Online Eğitim Nedir?

31 Ocak 2023
Online Eğitim Nedir?

Eğer online eğitim nedir sorusunun yanıtını arıyorsanız; herhangi bir zaman ya da mekan kısıtlaması olmadan öğrenci ve öğretmenin bir araya geldiği eğitim sistemidir. İnternet erişimi olan her yerde yararlanabilecek bu eğitim sistemi özellikle pandeminin hayatımıza girmesinden itibaren daha çok rağbet gören bir eğitim modeli haline gelmiştir. Ancak pandemi öncesinde de oldukça popüler olan online eğitimin nasıl yapıldığı, avantajları ve dezavantajları, online eğitim siteleri ve fiyatları hakkında bilgi alacağınız bir yazı hazırladık. 

Online Eğitim Nasıl Yapılır?

Genel olarak online eğitim çoklu ortam teknolojisi, video, ses, bilgisayar ve grafik araçlarının yardımıyla uzaktan sisteme bağlanılarak yapılmaktadır. Online eğitim genel olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır:

  • Senkron (Canlı Sunum) Online Eğitim: Genel olarak online eğitim platformları aracılığı ile gerçekleştirilen eğitim modelinde internet teknolojisinin desteğinden yararlanılarak sanal sınıflar oluşturulmaktadır. Eğitmen ve öğrenci/öğrencilerin bu sanal sınıflarda bir araya gelmesi ile geleneksel eğitimde olduğu gibi canlı ders saati boyunca ders içeriği aktarılmaktadır. 
  • Asenkron (Ayrı Zamanlı, Kaydedilmiş) Online Eğitim: Bu online eğitim modelinde videolar, ders kitapları ve eğitmen tarafından hazırlanan dosyalar önceden öğrencilere sunulmaktadır. Bu sayede öğrenci dilediği zaman eğitim içeriklerini görüntüleyebilmektedir. Özellikle uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital platformlarda sunulan ücretli eğitim içeriklerinde asenkron eğitim modelinin tercih edildiğini söyleyebiliriz. 
  • Karma (Hibrit) Online Eğitim: Bu modelde ise hem eş zamanlı hem de asenktron eğitimler aynı program içerisinde öğrencilere sunulmaktadır. Derslerin bir kısmı senkron şekilde belirlenen ders saatleri içerisinde öğrencilere sunulurken; aynı zamanda önceden hazırlanan eğitim içeriklerine öğrencilerin ulaşımı sağlanmaktadır. 

Online Eğitim Avantajları

Genel olarak online eğitim avantajları arasında pek çok farklı faydanın bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu fayda ve avantajlara değinmek gerekirse:

  • Ev rahatlığında ders alabileceğiniz online dersler bu sayede kendinizi istediğiniz mekanda geliştirebilme imkanını sizlere sunar. 
  • 24 saat dilediğiniz zamanda derslere ulaşabileceğiniz ve telafi edebileceğiniz bir sisteme sahiptir. 
  • Zaman telafisi sağlayan online eğitim sayesinde yüz yüze eğitimde bir daha telafi edemeyeceğiniz derslere online ortamda erişerek geri kaldığınız konular üzerinde tekrar eğilebilme şansına sahip olursunuz. 
  • Bilgiye ve eğitime erişim oldukça hızlı ve kolaydır. 
  • Bağlantılar sayesinde canlı derslere kolayca bağlanabilir; evinizden kalkıp okula ya da kursa gitmek zorunda kalmadan dilediğiniz dersi alabilirsiniz. 
  • Tek bir mekana sınırlı kalmadan dilerseniz iş arasında dilerseniz işten geldikten sonra kendinizi geliştirebilirsiniz.
  • Ders notlarının da paylaştığı online eğitim sitesi hizmetinden yararlandığınız takdirde; not arama sıkıntısına girmeksizin kendinizi geliştirebilirsiniz. 
  • Ders materyalleri ve ekipmanları için ekstra ücret harcamanıza gerek kalmadan dilediğiniz dersi alabilirsiniz. 
  • Canlı/senkron eğitimler sırasında eğitmene soru sorarak eğitimi interaktif bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Online Eğitim Siteleri

Online eğitim hizmetinden yararlanabileceğiniz kamu sitelerinden özel/ticari özel ders iş ilanları web sitelerine kadar pek çok farklı eğitim platformunun mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Kamu kurumları tarafından sunulan ücretli ya da ücretsiz eğitimlere kaydınızı yaptırarak bu dersleri takip edebilirsiniz. Yine aynı şekilde ticari amaçla geliştirilen özellikle de tasarım, hobi, teknoloji, dijital pazarlama gibi konularda hem mesleki hem de kişisel gelişme imkanı sunulan online kurs seçeneklerini sizlere sunmaktadır. 

Hem kamu hem de özel site ve kurumlar tarafından sunulan bu eğitimleri almak istiyorsanız;

  • Öncelikle ilginiz olan bir alanı ya da bilginiz olup uzmanlaşmak istediğiniz alanları seçin.
  • Daha sonra anahtar kelimeler ile almak istediğiniz online eğitimi arama motorunda bulabilirsiniz.
  • Devlet siteleri ve özel sitelerdeki kursları kurs süresi, eğitim içeriği gibi konularda kıyaslayarak size en uygun kursu vereceğine inandığınız platformu tercih edebilirsiniz.
  • E-mail adresi, şifre gibi bilgileriniz ile kaydolarak sistem üzerinden online eğitime katılabilirsiniz. 

İşte, online eğitim içeriklerine ulaşmak ve sizin için en ideal eğitim programını seçmek bu kadar kolaydır. 

Online Eğitim Fiyatları

Genel olarak online eğitimlerin fiyatını belirleyen faktörler arasında eğitim aldığınız platformun ücret tarifesi ve eğitimi veren eğitmenin eğitim içeriği için belirlediği ücret rol oynamaktadır. Yine daha önce belirttiğimiz gibi ücretsiz eğitim seçenekleri de bulunmakta olup istediğiniz alandaki eğitim içeriklerini inceleyerek ücretsiz online eğitim ya da ücretli eğitim seçenekleri arasından size en uygun olanı kolaylıkla seçebilirsiniz. 

Haber Yorumları