Ekip Lideri Olarak Başarısızlığın 5 İşareti

22 Ocak 2023
Ekip Lideri Olarak Başarısızlığın 5 İşareti

Ekip lideri olmak her zaman kolay bir durum değildir. Zira lider statüsü konumunda olan kişilerin yetkinlikleri bir ekibin başarılı olabilmesi ile yakından ilişkilidir. Lider hangi iş kolunda olursa olsun şirketin başarısını üst noktalara çıkarabilmeyi amaçlamalıdır. Elbette liderleri de başarısızlığa sürükleyen birtakım farklı etkenler ve nedenler olabilir. Fakat burada önemli olan liderlerin bu başarısız olma durumu karşısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğidir. Gelin birlikte liderlerin başarısız olmalarına etken olan noktaları inceleyelim.

1- Projelerde Planlanmamış Zamanlama Hataları

Ekip çalışması sırasında önemli bir projenin iptali, veya keşfedilen yeni bir fikrin hayata geçirilmesi konusunda yetersizlik veyahut erteleme gereksinimi gibi bir durumu hissettiğinizi düşünüyorsanız bu yönetim sistemiyle ilgili olabilir. Elbette bu durumların yaşanmasından %100 olacak şekilde ekip liderleri yükümlü değildir. Lakin ekipte yer alan tüm kişilerin birbirleriyle olan yakınlıkları burada önemli olabilir. Eğer ki bir şirkette yer alan ekip sürekli olarak işlerin aksamasına neden oluyorsa bu defa da liderin şu aşamalara dikkat etmesi gerekir. 

İşlerin zamanında yetiştirilmemesinin nedeni altında ekipte yer alan kişilerin bu alanda yetenekli olup olmamasını gözlemledikten sonra işin zorluk derecesini de değerlendirmelidir. Ancak bu şekilde lider konunun özüne varabilir. Zira zamanında yetişmeyen işler için mutlaka iç ve dış alanda birtakım nedenler mevcuttur. Fakat iş yetiştirememe veya işlerin yanlış, hatalı olması gibi unsurlarda bir süreklilik var ise böyle durumlarda lider, toplantı planlayarak tüm ekiple beraber bu sorunun köklerine inmesi ve detaylı bir tartışma alanı yaratarak konuyu çözümlemeyi sağlaması gerekir. 

2- Projelerde Beklenmeyen Ertelemeler

Lider ekibiyle beraber yürüttüğü her projesinde sürekli olarak erteleme durumunun olduğunu hissettiğinde bu durumun kaynağını araştırmalıdır. Bu durum yönetimi de ilgilendiren bir durum olmakla beraber aynı zamanda liderlik vasfıyla da ilişkilendirilebilir. Şirketin projelerinin veya proje bazlı tüm çalışmalarının belirlenmesi, proje sonunda gelişecek durumun netleştirilmesi ayrıca proje sonrasında ekipte yer alan kişilerin bu çalışmadan elde edecekleri kazanç gibi durumların açıkça beyan edilmesi önemlidir. 

Ayrıca ekip çalışması sırasında zaman kavramında sıkıntılar oluşmuşsa bu tüm ekipte istikrarlı şekilde erteleme kavramı devam ediyorsa tüm projelerin çok kere ertelendiğine tanık olabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda ekipte zaman kavramının yanı sıra kararsızlık gibi bir durumun varlığıyla da ilgilidir. Ekip lideri olarak eğer ki siz şirket içinde almanız gereken kararları kararsızlıktan dolayı erteliyorsanız ekip üyelerinin de projeleri farklı nedenlerden dolayı ertelemeleri muhtemeldir. 

3- Geri Bildirim Zamanlama Hatası 

Şirket içerisinde projelerin yönetilmesi alanında yapılan ekip çalışmalarında ekibin performansının ve motivasyonunun düşmesi halinde liderin yapması gereken şey bu süreçler yaşanırken herhangi bir nedenle yardım istenmediğinin, rahatsızlık duyulan bir konuda destek alma, geri bildirim gibi unsurların oluşmadığını ve bu hususlarda iletişimin koptuğunu fark edebildiği takdirde ve nasıl bir lider olması gerektiğini değerlendirmesi gereklidir. 

Lider vasfındaki kişiye ekip çalışanları diledikleri zaman ulaşabiliyorlar mı veya liderden korkarak hareket eden ekip üyeleri var mı, zorba davranışlar mı sergileniyor, yada lider kişi hata yapmaktan mı korkuyor gibi algılar yaratılmışsa eğer ekip çalışanlarından lidere geri bildirim gelmemesi son derece normaldir. Zira bu durum ekibin içinde tam olarak sağlıklı bir iletişim olmaması anlamına gelir. 

4- Gereksiz Sorumluluk Alma 

Bir ekip liderinin başarısız olmasına tam olarak gereksiz sorumluluk durumları etken olur dememiz pek doğru olmayabilir, lakin gereksiz işlerle ilgilenerek sorumluluk oluşturmak kişinin zamanının boşa harcanmasına, enerjisinin yanlış alanlara aktarılmasına neden olabilir. Zira şirket içerisinde toplantı saati, toplantıların süresi, ayda kaç toplantı yapılıyor gibi unsurların konuşulması aynı zamanda şirkete gelen e-maillerin çözüm odaklı olmayacak şekilde uzatılması gibi etkenler iş verimliliğini düşürebilir. 

5- Mazeret Oluşturmak 

Bir ekip çalışmasında bazen bir projenin sonucu başarılı olmayabilir. Fakat böyle bir durumda lider, hemen bu işten sorumlu bir kişi mi arıyor yada eleştiri getirme potansiyeli mi var bu ayrıntı şirketin iş potansiyelinin gelişmesinde etkilidir. Eğer ki ekibin başındaki lider, projenin sonunda işin ne şekilde düzelebileceğini değil de neden başarı sağlanamadığı konusunda mazeret arıyorsa başarılı olabilmesi mümkün değildir. 

Haber Yorumları