Ekip Liderlerine Performans Görüşmesi Önerileri

17 Ocak 2023
Ekip Liderlerine Performans Görüşmesi Önerileri

Performans görüşmeleri yılsonunda ekip liderleri ile çalışan arasında yapılan ve önem arz eden değerlendirmeyle sonuçlanır. Çalışanın maaş artışı, başarı kriterlerinin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Ekip liderlerinin görüşmelerinde yer ve zaman önemlidir.  Görüşmelere erken baÅŸlayarak size zor gelecek olan görüşmeleri ön sıralara alın. Rapor olarak sizlere iletilen dokümanları son günlere bırakmayın. Önce kiminle görüşeceÄŸinizi belirleyin. Planlama yaparak ne konuÅŸacağınızı ve neler yazacağınızı düşünmenize fırsat verecektir. Bazı görüşmeler zor geçebileceÄŸi için provaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Prova yapmanız sizin konuyu ciddiye aldığınızı gösterir. Görüşmedeki diyaloÄŸu dengede tutmaya özen göstermelisiniz. Çalışanı takdir edecek motivasyonunu yükseltecek örnekler vermelisiniz. Çalışandan gelecek geri dönüşlerde sert bir ÅŸekilde tepki vermeniz diyalogun farklı bir noktaya gitmesine neden olur. Bu konuda oldukça dikkatli olunmalıdır. Çalışanın güven kazanmasını saÄŸlar ve sizin onun geliÅŸimi üzerine olan davranışlarınızı izleyip önem verecektir.

Performans Görüşmesi Nedir?

Özel kurum ve kuruluşlarda iletişime verilen önem artmaktadır. Çalışan kişilerin yöneticileri tarafından çalışma durumunu değerlendirip dönemsel performansı hakkında ve gelişimi gibi konular üzerinde her dönem tekrarlanan stratejik görüşmedir. Performans görüşmesi; çalışan değerlendirme, çalışanın incelenmesi ya da iş değerlendirme görüşmesi olarak da anılabilir. Bu görüşmelerde kişilerin ruh halleri incelenir. Çalışan kişiye yönetici tarafından birçok soru yöneltilir. Görüşmeler kurumdaki çalışanın motivasyonuna yönelik ihtiyaçtır. Performans görüşmelerinde yönetici ve çalışan arasında bilgi alışverişi, eğitim ve gelişime açık olma, hatalar ve başarılar açısından sorumluluğun paylaşılması adına dinamik bir çalışma yapılır.

Performans Görüşmelerinin Yöneticilere ve Kuruma Faydası Nedir?

Performans görüşmeleri; çalışan kişilerin verimliliğini artırmak, hangi alanda gelişime açık olduğunu ortaya çıkararak gelecekteki performansın daha da yükselmesine yardımcı olur. Yöneticinin çalışanını tanıması ve aynı zamanda kişi için hareket planlarının oluşturulmasına hizmet eder. Bu görüşmeler birçok alanda avantaj sağlayarak doğru görüşmeler sonucunda kuruma geri dönüşü de olumlu şekilde olacaktır. Görüşmeler etkin şekilde yapılıp çalışanın karlılığını arttırsa hizmet ve üretimin kalitesinin de gelişmesini sağlamış olur. Çalışanların çalıştığı kuruma aidiyeti görüşmelerin olumlu sonuçlanması ile çoğalır. Olumlu sonuçlanan görüşmeler kurum içinde işleyişin disiplinine etki eder. Hem kurumun yöneticileri hem de çalışanların birbirleri ile daha sağlıklı iletişim kurmaları sağlanır. Kurumların belirlediği hedeflerin gerçekleştirilmesi kolaylaşır. Yönetsel becerilerin gelişiminin önü açılır. Gelecek dönemlerdeki eğitim ve kariyer planlamaları için bir ipucu vererek adil bir çalışma yapılması sağlanabilir.

Performans Görüşmelerinde Söylenmemesi Gerekenler

Tüm seneye yayılan bir süreç olan performans görüşmeleri çalışandan geri bildirim alarak performansın daha iyi seviyelere ulaşması amaçlanır. Birçok şirket performans görüşmelerini senede bir kez yaparak değerlendirme yapmaktadır. Performans değerlendirme süresi stresli ve dikkat edilmesi gereken bir görüşmedir. Değerlendirme yapılırken söylemler içinde ‘Bu benim işimin bir parçası değil’ ya da ‘Bu benim sorumluluğum da değil’ gibi cümlelerden uzak durulmalıdır. Bu tarz cümleler sorumluluk almaktan bir görünüme büründüğünüzü gösterir. ‘Maaş alamadım’ ya da ‘Yeteri kadar ücreti alamıyorum’ savunma şekli olmaktan çok sorumsuz ve çalıştığınız kurumun başarısını istemediğinizi gösterir. Meslektaşlarınızın yapmakta olduğu işleri eleştirdiğiniz gösteren ‘Kötü olduğumu düşünüyorsanız görmeniz gereken kişiler var’ şeklindeki söylemler sizleri küçük düşürür ve bahane arayışı içinde olduğunuzu gösterecektir. ‘Zam istiyorum, daha çok paraya ihtiyacım var’ dediğinizde şirketin performansınızı değerlendirme durumu değişecektir. Zama ihtiyacı olan çalışanlar şirketi kara soktuğu işlerden başarılarından bahsederse doğru bir adım atmış olur. Yönetici üzerinde iyi bir etki bırakmak zam ya da promosyon planında etkili olacağından emin olabilirsiniz.

Performans Değerlendirme Görüşmelerinin Amaçları Nedir?

Her firmanın sene içinde yaptığı performans görüşmeleri gerçekten çalışanın yararına olduğu kadar bazı firmalar bunu formalite olarak gerçekleştirir ya da hiç gerçekleştirmez. Çalışan ve firma arasında köprü görevi gören yöneticiler dilek ve istekleri aracı olarak iletir. Görüşmelerde işlerin gerekliliği ve standartların açıklanması, çalışan kişilerin belirlenen standartları gerçekleştirme düzeyine bakarak geri bildirimde bulunulur. Değerlendirmeler çalışanın gelecek için performansında etkili olacak planı hazırlayarak rehberlik etmeyi sağlar. Çalışanın performansını etkileyen problemlerin nedenleri bulunur ve performans üzerindeki etkisi azaltılır. Görüşmeler 2 amaç üzerine kuruludur. Performans değerlendirme görüşmesinde gerçekleştirip gerçekleştirilemeyeceği üzerine tartışılır. Rehberlik edip geliştirme, değerlendirme ve müzakere yapılır.

Haber Yorumları