Başarılı Bir Örgütsel Değişim Nasıl Olmalıdır?

14 Ocak 2023
Başarılı Bir Örgütsel Değişim Nasıl Olmalıdır?

Başarı bir bütünün parçalarından oluşmaktadır. Başarılı olmak için bir örgütün, liderlerin, çalışanların beceri ve yeteneklerine odaklanması ve bunların bir bütün içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmelerin kuruluşun misyonu çerçevesinde başarılı bir şekilde yerine getirilebilmesi örgütün değişimi ve başarıya erişmesi açısından önemlidir.

Örgütsel Değişim Nedir?

Ekonomik ve sosyal koşullardaki yenilikler, teknolojik gelişmeler, dijitalleşme gibi olaylar sonucunda günümüzün en tartışmalı konularından biri değişim olmuştur. İnsanlık tarihinin başladığı dönemden bugüne kadar değişimin olmadığı hiçbir dönem ve bundan etkilenmemiş, örgütsel değişime uğramamış hiçbir örgüt bulunmamaktadır. Günümüze kadar gerçekleşen tüm farklılıklar için değişim kaçınılmaz bir sondur. Fakat günümüzdeki değişimi tüm zamanlardan ayıran en önemli özellik hızdır. Hızla gerçekleşen değişimi takip etmek, örgütlerdeki yapı ve süreçleri bu hızda günümüze uyarlayabilmek örgütlerin en önemli problemleri haline gelmiştir. Bu noktada örgütsel değişim; bir örgütün çeşitli alt sistemleri ve çevreyle arasındaki ilişkilerde meydana gelebilecek her türlü değişimi ifade etmektedir. Değişim yoluyla örgüt yeni bir düşünce ya da davranışa yönlenmektedir. Örgütler dinamik bir çevrede faaliyet gösterirler ve bu çevrede farklı paydaşlarla etkileşim halinde varlıklarını sürdürürler. Sürdürülebilir bir örgüt varlığı için çevredeki değişen şartlara uyum sağlamak ve faaliyetleri değişim ve dönüşüme uyarlamak gerekir. 

Örgütsel Değişime Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Örgütsel değişime neden olan faktörler; iç ve dış faktörler olmak üzere iki temel başlık altında incelenmektedir. İç faktörler; bir örgüt çatısı altında olaylar, faktörler, insanlar, sistemler, yapılar ve koşulların değişimi ya da farklılaşması sonucunda meydana gelir. Örgüt kültürü, liderlik tarzı ve benimsenen misyon değişime neden olan iç faktörleri ifade etmektedir. Dış faktörler ise adından da anlaşılacağı gibi örgüt dışında gerçekleşen olayları ifade etmektedir ve bu değişimler daima var olacaktır. Ekonomi, sosyal çevre, müşteriler, fiyatlar, politika ve benzer birçok faktör dışsaldır. Dış faktörler; mevcut operasyonları, örgütsel büyümeyi, uzun vadeli planları ve örgütün sürdürülebilirliğini doğrudan etkileyen unsurlardır. Bu nedenle liderlerin sürekli olarak dış faktörleri izlemesi, değerlendirmesi ve örgütsel adaptasyonu sağlaması gerekmektedir. Performanslarını değerlendirmek, iç ve dış faktörleri analiz etmek isteyen örgütler, farklı performans ölçüm modelleri arasından kendilerine uygun olanı belirlerler. Örgüt başarısını ölçerken belirlenen model örgütün vizyon ve misyonuna uygun seçilmelidir. 

Örgütsel Değişimin Başarı ile Gerçekleştirilebilmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Örgütteki değişimler iç ve dış faktörlerde meydana gelen değişimlerin bir sonucudur. İşler planlanan bir şekilde ilerlemediğinde, işe yönelik stratejik değişimlere ihtiyaç duyulduğunda, çalışanların yetenekleri ve yeterlilikleri işi başarıya ulaştırmada yeterli olamadığında örgütsel değişim zorunlu hale gelir. Sonuçta örgütler hedeflerine ulaşarak veya istedikleri sonuçlara erişebilmek amacıyla değişime ihtiyaç duyarlar. Bu değişimin örgüt için başarıyla nihayete erdirilebilmesi için gerekli olan adımlar maddeler halinde aşağıda sıralanmıştır.

  • Örgüt için kısa ve uzun vadede planlamalar yapılmalıdır.
  • Uzun vadeli stratejik hedeflere odaklanılmalıdır.
  • Rakipler karşısında alışıldığın dışında stratejiler geliştirilmelidir.
  • Örgüt için iç ve dış faktörler dikkate alınarak en doğru plan seçilmelidir.
  • Örgütün mevcut durumu iyi analiz edilmeli; bunun için gerekli zaman ve kaynak ayrılmalıdır.
  • Örgütte çalışanlara kişisel gelişimi teşvik etmek
  • Örgütte çalışanların sorumluluk ve işbirliği alanları net bir şekilde tanımlanmalıdır.
  • Örgütte çalışan kişiler yeteneklerine uygun pozisyonlarda görevlendirilmelidir.
  • Çalışanların gelişimini sağlayacak faaliyetler desteklenmelidir.
  • Liderler çalışanlar ile etkili bir iletişim kurabilmelidir.
  • Değişim sürecinde meydana gelen riskler lider tarafından öngörülmeli ve iyi yönetilmelidir.

Örgütsel Değişimde Başarı Nasıl Ölçülür?

Örgütün başarı performans ölçütü günümüzde tek boyutlu değil, dengelenmiş ve çok boyutlu olarak analiz edilmektedir. Sadece geçmiş ve mevcut durum değil, gelecekteki durum da analiz edilmelidir. Örgütün başarı ölçmedeki amacı sadece kontrol ve raporlama olmamalı, stratejik amaçlar belirlemek ve katma değer yaratmak üzerine de odaklanılmalıdır. Bu doğrultuda üstlenilen örgüt rolleri başarı için yalnızca içsel faktörlere değil, dışsal faktörlere de odaklanmalıdır. Hem içsel hem de dışsal faktörlere odaklanan örgütler yukarıdan aşağıya doğru stratejileri, aşağıdan yukarıya doğru süreç ve sonuçları, süreç faaliyetleriyle ilgili kontrol ve iyileştirmeleri sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu açıdan örgütsel ölçütler belirlenen stratejiden hareketle “sonuçlara” ve “süreçlere” odaklanmalıdır. Böylece örgütsel düzeyde; güvenilirlik, kalite, etkinlik, yaşam döngüsü, maliyet, verimlilik gibi süreç ve sonuç içeren faaliyetler  ölçülebilecektir.

Haber Yorumları