Gelecekteki Liderlerin Yetkinlikleri Neler Olacak?

20 Ocak 2023
Gelecekteki Liderlerin Yetkinlikleri Neler Olacak?

Yaşanılan son 10 yıl gerek dünya ülkeleri açısından gerekse Ülkemiz açısından güçlü bir değişim sürecinin yaşandığı yıllar arasındadır. Özellikle iş dünyasında yaşanan değişimler yeni dünya düzeni sürecinin oluşması anlamına gelir. Öyle ki sadece bu son 10 yıl sadece ekonomik anlamda olan değişimler değil, küresel ısınma ve akabinde yaşanan iklim değişiklikleri, her sektörde dijitalleşmenin çoğalması, teknolojik anlamda bireysel bir dönemin yaşanması gibi durumlar son 10 yılın insanoğluna getirileridir. Elbette bu yeni dünya düzeninin oluşması iş dünyasında yer alan liderlerinde vasıflarında birtakım farklılıkların oluşmasına zemin olmaktadır. 

Yaşadığımız hayatın içerisinde hemen her alanda pandemi süreciyle başlayan köklü ve hızlı değişimde liderlerin yetkinlikleri de değişim ve dönüşüme uğrayacaktır. İş dünyasında başarılı ve istikrarlı şekilde varlığını sürdürmeyi hedefleyen şirketler bu pandemi sürecini ve akabinde yaşanan değişimleri kendinden emin, gözlem yeteneğini kullanarak, uyumlu ama bir o kadar da tedbirli yol alarak süreci yönetebilmeyi başarabilenler arasında yerini aldılar. Elbette şirketlerin bu başarılarında şirket liderinin veyahut yöneticilerin güçlü payı yadsınamaz.

Gelecek Nasıl Gelebilir?

Tüm dünyada yaşanan değişim ve dönüşüm süreci, gelecek günlerin nasıl olabileceği ve akabinde iş dünyasındaki liderlerin nasıl sorumluluklara sahip olması gerektiği geçmiş yıllara nazaran daha fazla önemli bir olgu haline gelmiştir. Yeni dünya sistemi denilen bu süreçte liderlik yetkinlikleri oldukça üst noktalara ulaştı. İş alanında gelinen noktada ise liderler sadece kendi şirketlerinin geleceği adına çalışmalar sürdürmüyor adeta dünyanın gelebileceği dönüşebileceği süreçle ilgili de önemli misyonlar ediniyorlar. 

Gerçek anlamda yaşadığımız son 10 yılı incelediğimizde aslında değişmeyen tek olgunun değişimin ta kendisi olduğunu bize anlatmaktadır. Liderlik alanında liderlerden farklı çalışmalar ve sorumluluklar beklense de aslında bu süreç bireylere geleceğin sadece yaşadığımız zaman olduğunu, dünyanın sadece yaşadığımız alan olduğunu, ne olursa olsun sadece sağlığın önemli olduğunun bir kez daha altını çizmektedir. Yeni dünya sistemi duygusal zeka, empati ve güven unsurunun hiçbir şeyden kıymetli olmaması ve bu değerlerden vazgeçilmemesi gerektiğini bireylere hatırlatmaktadır. 

Yeni Liderlik Yetkinlikleri Nelerdir?

Günümüzde küreselleşmenin artması ve akabinde gelişen sosyal, ekonomik değişimler, teknolojinin hız kazanması gibi etkenler klasik şekilde olan iş yürütme becerileri gelişmekte ve değişmektedir. Ortaklıklar, yeni işbirlikleri ve anlaşmalar iş dünyasında daha öncesinden deneyimlenmemiş modellerden oluşmaktadır. Küresel manada bir liderin tam olarak başarılı olabilmesi için farklı becerilere sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda yeni pazarlara ulaşabilecek potansiyele sahip olması gereklidir. 

Bir şirketin yöneticisinden veyahut liderinden küresel manada olan değişimler ve oluşabilecek tehlikelere karşı önlem oluşturabilmesi ve bu gibi durumlarda olması gereken şekilde tepki verebilmesi beklenmektedir. Ancak bu şekilde güçlü ve etkileyici özelliklere sahip liderler oluşabilir. Yeni liderlik yetkinlikleri şöyledir:

  • Oluşabilecek kültürel farklılıkları yönetebilmek 
  • İşbirlikleri ve ortaklık alanlarını geliştirebilmek 
  • Küresel manada geniş düşünebilmek
  • Liderliği paylaşabilecek olgunluğa erişmek 
  • Strateji belirleyebilme ve stratejik hareket edebilmek 
  • Duygusal zeka ve empati kurabilmek
  • Vizyoner olabilmek 
  • Risk analizi yapabilmek ve riskleri yönetebilmek 
  • Fiziksel ve ruhsal anlamda iyi hissedebilmek 
  • Esnek ve uyumlu olabilmek 
  • İş dünyasında oluşan yetenekleri geliştirebilmek 

Gelecek yıllarda liderlik statüsü için kişinin işbirliği içinde çalışabildiği ve liderlik sorumluluğunun bilincinde olan ekiplerle paylaşılacaktır. Gelecek senelerde liderlik statüsü paylaşımı yapmak bir seçim değil adeta zorunluluk haline gelecektir. 

Teknolojik Farkındalığın Gelişmesi 

Liderlik yetkinlikleri hususunda bir diğer önemli olan nokta ise gelecek yıllarda şirketlerin yapılarında oluşabilecek değişim teknoloji alanında yapılan iyileştirmelerle birleştirildiğinde üretim, dağıtım ve pazarlama alanlarında ve satış konusunda da online şekilde sanal sistemler üzerinden yapılması mümkündür. Zira günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri ve bu hususta olan tüm teknolojik sistemler hemen her sektörün gözdesidir. Dolayısıyla başarılı bir liderin yetkinlikleri arasında teknolojik farkındalığın ve uyumluluğun gelişmiş olması son derece önemlidir. 

Küresel Düşünebilme Yeteneği 

Gelecekte ekonomi alanında tam olarak küreselleşme hızı bugüne oranla daha da artacaktır. Dolayısıyla liderler kendilerini adeta dünya lideri olarak algılayacaklardır. Teknolojinin her sektörde hızla gelişmesi ile küresel düşünme hissine ulaşmamak imkansız olacaktır. Bundan dolayı sadece kendi ülkesini değil küresel düşünme kabiliyetine sahip olan liderler başarılı olacaktır. 

Haber Yorumları