İş Hayatında İletişim Kurma Yöntemleri

2 Şubat 2023
İş Hayatında İletişim Kurma Yöntemleri

İş hayatı hepimiz için zaman zaman zorlayıcı hale gelse de verimli çalışabilmek için iş hayatında iletişim kurma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

İş hayatında etkili iletişim kurabilmek için her şeyden önce iyi bir dinleyici olmak gerekiyor. Gerek çalışma arkadaşlarımızla gerekse müşterilerle temas halindeyken önce karşı tarafın problemini anlamaya çalışmalıyız. Bu sayede hem duygu kontrolü sağlamış olacak hem de mevcut soruna çözüm üretebilmiş olacağız.

  • Saygınızı Koruyun

İş hayatında karşımıza her türlü insan çıkabiliyor. Böyle bir durumda da çalışanın veya yöneticinin sabrı tükenebiliyor. Müşteri memnuniyetinin önde geldiğine dayanan bir anlayışla hareket ederek her durumda saygımızı koruyacak şekilde hareket edebiliriz. Bu sayede olayları kişisel algılamayacak ve problem odaklı düşünebilir hale geleceğiz.

  • Samimiyet Gösterin

İnsanlar her zaman samimi insanı severler. Bu kural iş hayatında iletişim kurarken de geçerlidir. Hiç kimse işi düştüğü zaman arayan veya konuşan birinden hoşlanmaz. Bu sebeple fırsat buldukça insanlara samimi yaklaşın. Onlara hal hatırlarını sorun. Ne kaybedeceksiniz ki? Kaybetmek bir yana dursun gösterdiğiniz samimiyet sayesinde insan kazanacaksınız. Sonucunda hem başarı katsayınız yükselecek hem de sosyal hayatınız canlanacak.

  • Güleryüzlü Olun

İş hayatı ve iletişim söz konusu olduğunda belki de en doğal ve etkili yöntem güleryüzlü olmaktır. İnsanlara güleryüzle yaklaştığınızda ikna kabiliyetiniz artmakla kalmaz, işinizi sevdiğinizi karşı tarafa hissettirirsiniz. Sizden yayılan pozitif enerjiyle birlikte müşteri de size ayak uydurur. Güleryüzlü olduğunuzda ve bunu samimiyetle birleştirdiğinizde satışlarınızda patlama olması an meselesi.

  • Yardımlaşmaktan Çekinmeyin

Hiç kimse mesleğini veya işini anne karnında bilerek doğmaz. Bir işi öğrenmek belli bir zaman ve tecrübe ister. Bu her iş için geçerlidir. Bundan dolayı iş yerinde iletişim kurarken en iyi olduğunuzu bile düşünseniz yardım istemekten çekinmeyin. Biri sizden yardım istediğinde de seve seve yardım edin. Yardımlaşmak hem size hem karşınızdaki kişiye iyi hissettirir ve iş yerindeki çalışma verimliliğini artırır.

  • Beden Dilini Doğru Kullanın

İletişimin çoğunluğunun beden diliyle yapıldığını biliyor muydunuz? Söylediğimiz sözlerden ziyade onları nasıl söylediğimiz daha önemli. İşte bu nedenle beden dilini doğru kullanarak karşıdaki kişide daha iyi bir etki bırakabilirsiniz. Beden dili sizin oturup kalkmanız, sözleri söyleme şekliniz, yüz mimikleriniz ve tepkileriniz, duruşunuzla alakalıdır. İş yerinde de gerek müşterilerle gerekse iş arkadaşlarınızla iletişim kurarken beden diliniz profesyonel olmalı. Beden dilinde ustalaşmak için hiçbir zaman geç değil. Çevrenizde veya internetteki platformlarda beden dili ile ilgili kurslara katılabilirsiniz. Hatta Youtube üzerinden video izleyerek ve ayna karşısında çalışma yaparak da beden dilinizi geliştirebilirsiniz.

  • Öfkenizi Yönetin

Hepimiz kabul edelim ki iş hayatı da dahil hayatın her alanında sabrımızı zorlayarak bizi öfkelendiren durumlar yaşamışızdır. Sinir bozucu durum ve kişilerden kaçamayız ama onlara verdiğimiz tepkileri değiştirebiliriz. Etkili iletişim kurmak ve mental sağlığınızı korumak istiyorsanız işyerinde öfkenizi kontrol etmeyi öğrenin. Olayları kişisel algılamayarak ve bakış açınızı değiştirerek bunu yapabilirsiniz. Bunun dışında sakinleştirici nefes egzersizlerinden de faydalanabilirsiniz.

  • Geribildirimlere Kulak Verin

Hepimiz işimizde en iyi olmak ve takdir edilmek isteriz. Bu oldukça doğal bir beklenti. Fakat ara sıra kendimize başkasının gözünden bakmak gerekebilir. İş hayatında iletişim teknikleri uygularken olumlu veya olumsuz yapıcı eleştirilere kulak vermeyi de unutmayalım. Gerekirse eleştiride bulunalım. Unutmayalım ki hiç kimse mükemmel değil ve aslında eleştiri iş hayatında iletişim için mükemmel bir fırsat.

Haber Yorumları