Maaşı Yüksek Olan Meslekler

22 Şubat 2023
Maaşı Yüksek Olan Meslekler

Uzmanlar her sene popüler meslekleri açıklıyor. Türkiye’de ve dünyada öyle maaşı olan yüksek meslekler var ki en çok parayı onlar kazandırıyor. İşte dünyada ve ülkemizde önü açık olan o meslekler…

Hangi Meslek Para Kazandırır?

ABD çalışmalarında 2022 yılına ait olarak önümüzdeki 10 sene içerisinde istihdam oranı en yüksek olan meslekleri açıklamıştı. Bu meslekler ülkemizde de her sene değişikliğe uğramasına rağmen iki ülke arasında öne çıkan mesleklerde farklılıklar mevcut. ABD ve Türkiye bazında en çok para kazandıran 5’er mesleği sizler için derledik.

ABD’nin En Çok Maaş Kazandıran Meslekleri

ABD’de yayınlanan ünlü bir dergi tarafından yapılan araştırmalarda son 10 yıl içerisinde dünyada en çok para kazandıran meslekler kapsamında ABD’de istihdamı en yüksek olan meslekler belirlendi. 2022 yılı kapsamındaki ekonomi göz önüne alındığında yıllık olarak en az yaklaşık 75 bin dolar geliri olan bu meslekler, yeni tercih yapacak gençler için oldukça ufuk açıcı gibi görünüyor.

  • Siyaset Bilimi

Ortalama olarak yıllık maaş bilgisi 124.000 dolar olan bu meslek, son zamanların öne çıkan popüler meslekleri arasında yer alıyor. Siyaset bilimcilerinin genel görevi politik ve siyasi analizleri yapmak ve toplum ile devlet arasındaki düzeni incelemektir.

  • Kimya Mühendisliği

Yine 2022 kapsamında yıllık geliri 115.000 dolar olarak belirlenen kimya mühendisliği ABD’nin önde gelen mesleklerinden. Bu meslek de üretim süreçlerindeki kimyasal değerlendirmeleri yapmak ve maddenin kullanışlı hale getirilmesini sağlamak üzerine çalışmaktadır.

  • Yön – Eylem Analistliği

Türkiye’ de çok geçerli bir meslek kolu gibi görünmese de ABD kapsamında en çok kazanan meslekler arasında yer alan yön–eylem analistliği yıllık 92.100 dolar kazandırıyor. Bu mesleği icra eden kişiler, firma kapsamında çözüm sürecini üstlenerek, problem çözücü hizmet verirler.

  • Fizikçi

Bilim dallarının en temellerinden olan fizik bölümü, deney ve gözlem, evren, hareket gibi pek çok konuyu inceler. Bu bakımdan ABD’ de en çok kazanan meslekler arasındadır. Yıllık geliri de yaklaşık olarak 137.000 dolar olarak açıklanmıştır.

  • Hidroloji Uzmanı

Son olarak su bilimi uzmanı olarak adlandırılan hidrologlar da ABD’nin en çok kazanan isimleri oluyor. Yıllık geliri 90.000 dolar olan bu meslek azalan su popülasyonu ile ilgili araştırmalar yapar ve çere sorunları ile ilgilenir.

Türkiye’ de Maaşı Yüksek Olan Meslekler

Dünyadan farklı olarak maaşı yüksek olan meslekler Türkiye kapsamında uzun senelerdir stabil olarak devam ediyor. Ülkemizde en çok maaş alınan meslekler paralel olarak asla ölmeyecek meslekler arasında yer alıyor. Yeni yeni çıkan meslekler listenin ortalarından kendilerine yer buluyor.

  • Uzman Doktorluk

Türkiye kapsamında en çok maaş alan meslekler arasında ilk sırada yer alan uzman doktorluk oldukça zor olmasına karşılık fazlaca seçilen de bir bölüm. Bu bölüm ile ilgili olarak aylık maaş 25.519 TL olarak belirlenmiştir.

  • Kıdemli Avukatlık

Hukuk Fakültesi eğitimi sonrası işe başlayan bu meslek grubu ise hem çok tercih edilen hem de çok kazandıran meslekler arasında geliyor. Genel anlamda maaşları ise aylık 23.750 TL olarak belirleniyor.

  • Pilotluk

Firmalara göre maaş özellikleri değişen pilotların genel olarak ayda en az 20.000 TL kazandığı söylenebilir.

  • Yazılım Mühendisliği

Günümüzün teknoloji gelişmeleri kapsamında en çok kazandıran mesleklerinden biri olan yazılım mühendisliği de aylık 21.000 TL civarında maaş kazandırmaktadır.

  • Bilgisayar Mühendisliği

Son olarak bakıldığında maaşı olan yüksek meslekler arasında diğerleriyle hemen hemen aynı olarak bilgisayar mühendisliği de aylık 20.980 TL kazandırmaktadır.

Haber Yorumları