İş Hayatınızda Stresi Azaltacak Öneriler

25 Ocak 2023
İş Hayatınızda Stresi Azaltacak Öneriler

Çoğu zaman iş hayatındaki yoğun tempo bizleri strese itebilmektedir. Bunun birçok nedeni olabilmektedir. Stresi azaltmak için belli başlı yöntemler uygulayabilirsiniz. Stresin aynı zamanda birçok olumsuz etkisi de bulunmaktadır. Bunların başında fizyolojik olarak bizi etkilemeleri yatmaktadır. Bu durumlar endişe ve depresyon ataklarını da arttırabilmektedir. Baş ağrısının artması, hızlı kalp çarpıntıları, nefes daralması, aşırı iştah ya da iştahsızlık, uyku problemleri gibi birçok sorun stres etkisiyle baş gösterebilmektedir. Bunlarla başa çıkabilmeyi öğrenmek stres düzeyinize birçok açıdan olumlu etkiler yapacak ve minimum stres düzeyine kadar ineceksiniz.  Depresyon ve endişe durumlarınızın tetiklenmemesi için bir an önce önlem alarak stresinizi düzeltebilirsiniz. 

İş Arkadaşlarınızla Pozitif ve Olumlu İlişkiler Geliştirin

İş yerindeki arkadaşlıklar da stres düzeyinizi etkileyen temel faktörlerden biridir. Size karşı pozitif olan iş arkadaşları edinmeye çalışın. Negatif düşünce odaklı insanlar psikolojinizi daha çok etkileyecektir. Stres düzeyinizin daha çok atmasını istemiyorsanız arkadaşlık ilişkilerinizi gözden geçirmenizde fayda vardır. Stresin çoğunluğu sosyalleştiğimiz çevrede konuşulanlardan kaynaklanmaktadır. Enerjilerinin düşük olduğunu hissettiğiniz olumsuza odaklı insanları hayatınızdan olabildiğince uzaklaştırın. Olumlu düşünceye sahip arkadaşlarla bir arada olmanız güven duygunuzun artmasına ve kendinizi daha mutlu hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle iş hayatında arkadaş seçimine dikkat edin ve bu konuda titiz davranın. İş stresini azaltmak için ilk yöntem olarak bu taktiği kullanabilirsiniz. 

Egzersiz ve Yürüyüş Yapmaya Önem Verin

Her ne kadar çoğu zaman üzerimizi değişip dışarı çıkma bizim için çok zor gelse de yürüyüş ve egzersiz yapmanın stresi azaltmada işe yaradığı bilimsel kanıtlara dayanmaktadır. Siz de yürüyüşe çıktığınızda gerek iş hayatınızdaki gerek kişisel hayatınızdaki sorunların büyük bir kısmını aştığınızı ve daha sakinleştirdiğinizi göreceksiniz. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak ruhunuza iyi geleceği gibi bedeninize de oldukça iyi gelecektir. Uyku problemleri yaşıyorsanız da yürüyerek bu sorununuzla baş etmeye çalışabilirsiniz. Yeni iş stresi çoğu kişide olmaktadır. Kendinizi yoğun stres altında hissettiğinizde ilk yapmanız gerek gününüzün bir bölümüne yürüyüş yapmayı sığdırmak olmalıdır.  Siz de bu yöntemle stres düzeyinizi minimuma indirebilirsiniz. 

Sağlıklı ve Dengeli Beslenin 

Klasik bir öneri gibi görülse de beslenme şeklimiz de psikolojimizi olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedir. Sağlıklı besinleri tercih etmek hem beden hem de ruh sağlığınız için büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle kendinize sağlıklı besinler, sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamaya özen göstermelisiniz.  İçerisinde sağlıksız yağ barındıran besinler bünyenizi daha yıpranmış hissetmenize neden olmaktadır. Bu nedenle yeşil yapraklı besinleri bolca tüketmeye özen gösterin. Bunun yanında kilonuzla orantılı olarak bol bol su tüketmeyi de unutmayın. Su da sizin stres düzeyinizi indirecektir. İş hayatında stres yönetimini beslenmenizi düzenleyerek de azaltabilirsiniz. Kendinizin farkında ve bilincinde olarak sağlıklı beslenmeyi asla ihmal etmeyin. 

Stres Anında Nefes Egzersizleri ve Meditasyonlar Yapın

Nefes egzersizleri kalp atışınızı dengeleyerek stres düzeyinizi minimuma indirmektedir. Aynı zamanda doğru nefes alma tekniklerini de öğrenmek stres düzeyinizi düzenlemenizi sağlayacaktır. Diyafram nefesi almayı alışkanlık haline getirerek kolayca streslenme ve panik atak yaşamanızın da önüne geçebilirsiniz. İş stresi ile başa çıkma yöntemlerinden biri de meditasyon yapmaya başlamaktır. İnternette birçok meditasyon videosuna ulaşabilirsiniz. Bu videolara kendinizi vererek ve düzenli bir şekilde bu videoları dinleyerek stres düzeyinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Stres hayatın bir parçasıdır. Çoğu zaman çekilmez bir hale geliyorsa bunun için bir doktora da başvurmanız sizin için iyi olacaktır. 

Haber Yorumları