İyi Bir Yöneticinin Özellikleri Nelerdir?

12 Şubat 2023
İyi Bir Yöneticinin Özellikleri Nelerdir?

Bir topluluğu yöneten, idare eden, sorunlarını çözebilen, hedefleri, doğru planlar yaparak gelecekle ilgili durumları öngören kişiler iyi yöneticilerdir. İyi bir yöneticinin özellikleri nelerdir? Yöneticilerin iletişimlerinin çalışanları ile iyi olması ve çalışanlarının fikirlerini önemseyerek ciddiye alması gerekmektedir. İyi bir yöneticinin sahip olması gereken en iyi özellikler şu şekilde sıralanmaktadır;
 
Şeffaflık; İyi yöneticilerin özellikleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Etrafınızdaki kişiler her zaman kendilerine şeffaf olmanızı, neler olup bittiğini ve neyi nasıl yaptıklarını bilmek isterler. İyi bir yönetici nelere dikkat etmeli? Dürüst olma ve açık olma yeteneğine dikkat etmeli ve yöneticinin özellikleri arasında kişilerin bağlılığını geliştirmek için önemli beceriler arasında yer almaktadır.

Mükemmel İletişim; İyi iletişim becerisine sahip olma, en önemli beceriler arasındadır. Yönetim türü görevleri arasında, en yaygın yapılması gerekenler ise, ihtiyaçları beklenti ve görüşleri başkalarına düzgün iletişim ile iletmek olmalıdır. 

Dinleme Becerileri; Ekibin fikir ve düşüncelerine saygı göstererek değer verir ve takdir ederler. Kritik bilgilerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olurken, iyi bir yöneticinin özelliği olan dinleme becerisi ile de ortaya çıkan sorunlar için güven oluşturulmaktadır.

Tutarlı Ve Güvenilir Olma; Saygın yöneticiler, hassas durumlarda çalışanlar arasındaki gizliliğe önem verirken, dürüst ve açık sözlü olmasıyla da ekipleri ile aralarında güven ve saygı oluşturabilmektedirler. 

Hedef Belirleme; İyi bir yöneticide olması gereken özelliklerden bir diğeri de, hedef belirleme becerisidir. Ekip arkadaşları ile hedefleri belirlemek ve ekibine sorumluluk atamak, yöneticinin sorumluluğu altındadır.

Karar Verme Ve Sorumluluğu Kabul Etme; Yöneticilerin, mantıklı kararlar doğrultusunda çalışan ekibin ve şirketin yararına karar alması ve sorumluluğu kabul etmesi çok önemlidir.
 
Empati ve Duyarlılık; İyi bir yöneticide duygusal zeka, duralılık, adalet ve empatiyi kullanarak ekibine destek vermektedir.

İyi Yönetici Nasıl Olmalı?

İyi yöneticilerin, iyi birer koç olmaları da sahip olmaları gereken temel özellikler arasındadır. İyi yönetici nasıl olmalı? Tutum ve değerleri ile, bir şeyin nasıl üretileceği konusunda örnek model olacak davranışlara sahip olmalıdır. Yöneticinin temsil ettiği kurum ve işletmenin hedef ve amaçları doğrultusunda, misyonunu, vizyonunu, tarihçesini ve kurumsal ilke ve değerlerini çok iyi bilmelidir. Yönetici olarak bulunduğu kurumun işletme bünyesinde çalışan tüm kişilere ayrım olmadan insani duruş, iş etiği ve kişisel değer verdiği yaklaşımını sergilenmesi gerekmektedir. İyi bir yönetici ön yargıdan uzak durmalı ve esnek olmalıdır. Bunlardan en önemlisi işini ve insanları sevmek, yöneticilik rolünü en iyi şekilde  üstlenmek ve bu özellikleri bünyede barındırmak için ciddi çaba göstermeleridir. Yöneticilerin sahip olması gereken ortak özellikler şu şekilde maddelenmektedir; 

  • Çalışanları dinlemek, 
  • Ben değil biz demek, 
  • Dürüst olmak,
  • Eleştiriye açık olmak,
  • Örnek davranışlar sergilemek, 
  • Motivasyon yükseltmek, 
  • Herkesten daha fazla çalışmak,
  • Adil davranmak ve takdir etmek,
  • Empati yeteneğine sahip olmak,

Kavramsal beceriler, analitik beceriler, karar verme becerileri, yöneticilerin en önemli  temel becerileri arasında yer almaktadır. 

Yöneticinin Güçlü Yönleri Nelerdir?

Başarılı bir iş hayatının temeli, huzurlu ve uyumlu çalışma ortamı ile sağlanmaktadır. Yöneticinin, iletişime açık olmak, ekibinin arkasında durmak, destek vermek, saygı göstermek, ufak hataları görmezden gelmek, şans vermek ve takdir etmek gibi özellikleri güçlü yönleri arasında yer almaktadır. İyi yönetici özellikleri işletmenin geleceği için çok önemlidir. iyi bir yöneticinin özellikleri nelerdir? sorusunun cevabını bilmek ve bunu uygulamak, örnek duruşu, yönlendirme ve koordinasyon yeteneği ile sevilen yönetici olmanın en temelinde yer almaktadır. 

Haber Yorumları